6 Aralık 2018 Perşembe

Bir matematik dehası: Ramanujan


Srinivasa Ramanujan, Hintli fakir bir ailenin çocuğudur. Durumunun yettiği kadar eğitim görebilmiş, hatta eğitimini bile tamamlayamamış. Ramanujan'ın eksik eğitime rağmen sayılarla arası çok iyidir ve matematiğe karşı ileri derecede meraklıdır. İmkânsızlıktan dolayı eline geçen her şeyin üzerinde (kâğıt, defter, yer, duvar vb.) hesaplar yaparak formüller bulmaya çalışır ve yaptığı her çalışmayı mektupla İngiltere'ye, Cambridge Üniversitesi'ne gönderir. Bir süre sonra üniversitede görevli olan ünlü matematikçi Godfrey Hardy'den aldığı davetiyeyle İngiltere'ye gider ve macerası orada başlar.

Ramanujan, Cambridge Üniversitesi'nde Matematikçi Hardy'nin desteğiyle eğitim görmeye başlar ve aynı zamanda bulduğu formüllerin ispatı üzerinde çalışmalar yaparken, savaş ve kıtlık yılları olduğundan hastalığa yakalanır. Aile ve vatan özlemi Ramanujan'ın hastalığa karşı direncini zayıflatmış olmasına rağmen yine de büyük bir azimle formüller üzerinde çalışmalar yapmaya devam eder.

Gerçek bir hayat hikâyesini anlatmasının yanı sıra oyuncu kadrosuyla da muazzam bir iş ortaya çıkaran film, inanılmaz derecede etkileyici. Azim, kararlılık ve insanın sevdiği bir şeyi yaparken, "ilham, İlahi olan tarafından gelir" diye düşündürten bir yapım olmuş. Ramanujan'ın matematikçi olarak bir dâhi olduğu günümüzde çok ön plânda olmadığı için bu filmin gösterimde olmasını çok destekledim. Bu filmi izlemediyseniz eğer, ilk fırsatta izleyin derim. İyi seyirler!


Jasmin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder